THE SETTING
THE SETTING

THE SITE AND EXTERIOR

FRONT EXTERIOR VIEW
FRONT EXTERIOR VIEW

WOOD STORAGE AND SCULPTURE NICHE
WOOD STORAGE AND SCULPTURE NICHE

THE SETTING
THE SETTING

THE SITE AND EXTERIOR

1/18

ASHLAND RESIDENCE

This home tucks into the beautiful, steeply sloping hillside.  The natural materials of concrete and wood along with stucco finish matching the concrete, allow it to blend into the natural landscape... terracing its way up.

Our role was collaborating through all phases of this project with prolific Design/Build firm, Green Hammer (located in Portland, OR) and lead architect Jan Fillinger, AIA (STUDIO-e architecture located in Eugene, Or).  As part of the collaboration, we completed all of the construction documentation in Revit, pivotal to the success of the built form. It was a complex residence from so many aspects, especially the building methods used to achieve the following awards. Designed and built in accordance with Passive House principles, the residence exceeds Oregon's stringent energy code requirements by more than 70%. 

This residence received certification as Platinum in the USGBC's LEED for Homes Program.  Green Hammer also received the Honorable Mention Plaque for Designing and Building with FSC, presented at Greenbuild 2013 in Philadelphia.

Excellence in Landscape Design by Anita Van Asperdt, of LandCurrent Landscape Architecture

Excellence in Photography by Jon Jensen

Portland, Oregon

WHAT

RESIDENCE

WHERE

ASHLAND, OR

WHEN

COMPLETED 2013